Hoe werkt de rekentool?
De applicatie is ontwikkeld vanuit de Participatiewet. Dat betekent dat de tariefstelling is gebaseerd op het Wettelijk minimum loon (WML). Het is echter te eenvoudig het te hanteren tarief ‘slechts’ te baseren op het WML onder aftrek van de loonkostensubsidie. Net als bij een uitzendbureau of soortgelijke organisaties, zal sprake zijn van overhead en risico-opslagen. Afhankelijk van de risico’s wordt een opslag al dan niet in de kostprijs meegenomen. Dat betekent dat het tarief een drietal componenten kent die nader bezien moeten worden:
- De loonwaarde van de persoon zelf. Als basis wordt het WML, minus de loonkostensubsidie vermeerderd met onkostenvergoedingen genomen. Wordt meer betaald dan het WML? Dat kunt u uiteraard kwijt in de rekentool het meerdere komt echter niet voor subsidiëring in aanmerking. Daarnaast kunt er voor opteren eventuele fiscale voordelen al dan niet ten gunste te laten komen voor de inlener.
- De risico-opslagen. Dit is in grote mate afhankelijk van de risico’s die de inlener al dan niet accepteert. Dat betekent dat u goed moet kijken naar de contractuele afspraken met de inlener. Hoe meer risico’s u loopt, hoe hoger het tarief. Uiteraard geldt dat ook vice versa.
- De hoogte van de overhead voor het runnen van de detacheringsorganisatie. Welk deel maakt onderdeel uit van de kostprijs en welk deel niet? De tool biedt de mogelijkheid de eigen overhead af te zetten tegen de gebruikelijke overhead in de branche. Op die manier kan een zo goed en eerlijk mogelijk tarief worden bepaald.
Op deze manier kunt u een tarief bepalen dat zo dicht mogelijk een regulier inleentarief benadert. De inlener betaalt een eerlijke prijs voor arbeid en de interne organisatie kan meer aangestuurd worden op efficiency en effectiviteit. Waar de tool geen rekening mee houdt is een eventuele winstopslag. Het uitgangspunt is immers een maatschappelijke organisatie met een kostendekkende exploitatie.
In het kort ziet dit er als volgt uit:
Ten slotte kunt u het al afgesproken tarief afzetten tegen het berekende tarief. Eventuele verschillen geven aanleiding tot vervolgacties. Dat kan zijn richting de inlener om het tarief te verhogen, maar dat kan ook intern gericht zijn op het terugdringen van de organisatiekosten. Ook een combinatie is zeer wel denkbaar.